DELA

Nu får Åland sitt eget mynt

Lagom till julhandeln får landskapet Åland ett eget 5-eurosmynt. Den får användas som betalningsmedel, men i så fall blir det en förlustaffär.
En påse med tio mynt kostar nämligen 75 euro.
Häromdagen fick Österbotten sitt eget 5-eurosmynt som både kan växlas in på posten och köpas via Finlands myntverks hemsida på nätet.
Kan Österbotten så ska väl Åland kunna, tänkte vi och ringde upp myntverket i Helsingfors för att höra när Åland får sin egen daler – förlåt, sitt eget landskapsmynt.
Jo, myntet ges ut redan den 1 december, blev svaret. Finansministeriet beslöt i fjol att ge ut myntserien som beskriver Finlands nio historiska landskap och Åland är sist i raden.
Så det här handlar inte om någon kuppartad lansering av en egen Ålandsvaluta utan det är i högsta grad en satsning som riksmyndigheterna både har initierat och förverkligat.

Fisknät och nätnål
Nya Åland ringde upp konstnären Nora Tapper i Helsingfors som vann den designtävling som ordnades inför myntutgivningen.
– Jag funderade på vad som beskriver Åland för 200-300 år sedan och kom fram till att fisket måste ha varit viktigt i vanliga människors vardagsliv. Därför är motivet på myntet ett fisknät med en nätnål i nederkanten, berättar hon som också ville ha med hantverket på ett hörn.
Ålandsmyntets andra sida pryds av Ålands landskapsvapen och texten 5 euro. Någon bild på myntet finns inte ännu – den publiceras först ett par veckor innan försäljningen börjar.

Samlarmynt
Mynten är egentligen gjorda med tanke på samlare, men det finns inget som hindrar att mynten kan användas i handeln även om det på grund av inköpspriset inte är särskilt sannolikt. Butikerna får själva avgöra om de tar emot mynten eller inte enligt samma regel som de också kan vägra ta emot 1- och 2-centsmynt och sedlar på 200 euro eller mera.
Det finns också en särskild presentförpackning med spegelblanka mynt i okrossbar förpackning. Då är priset för 5-eurosmyntet 19,90 euro plus porto.

Annika Orre

annika.orre@nyan.ax