DELA

Nu får Air Åland flyga farligt gods

Air Åland har alla papper i ordning och får numera transportera farligt gods.
I våras uppdagades att man flög ett blodprov till Helsingfors utan tillstånd och sedan dess har man arbetat med ansökan.
Air Åland har sedan 1 oktober alla tillstånd i ordning för DGR, dangerous goods regulations eller bestämmelserna om farligt gods. Både Ålands hälso- och sjukvård och Röda korset är informerade.
Med dokumentation, utbildning och avgifter uppskattar Air Ålands vd Jan Erik Sundberg att DGR-tillståndet kostat omkring 25.000 euro.
– Pengar vi aldrig kan få tillbaka genom att flyga farligt gods. Men jag är glad att vi har alla papper i ordning och kan erbjuda den här servicen nu, säger han.
Ulf Björklund är flygchef för Avitrans som ansvarar för hela Air Ålands flygoperation.
– DGR omgärdas av rigorösa bestämmelser hela vägen från incheckning till landning. Men nu är allt i sin ordning och Air Åland får till och med frakta radioaktivt material bara det är packat rätt, säger han.
I och med de stränga direktiven har tillståndet dragit ut på tiden.
– Vi måste följa bestämmelser som om vi vore SAS, men man kan inte ändra en atlantångares kurs utan får snällt köra runt, säger Björklund.

Osakliga krav
Jan Erik Sundberg förstår inte allmänhetens starka reaktion på det som inträffade i våras när en brådskande blodtransport flögs till Helsingfors. Dåvarande vd Jörgen Gustafsson tillät sjukvårdspersonal att i smyg föra ombord ett blodprov eftersom han uppfattade det som att det handlade om ett livshotande fall. Air Åland anmäldes då till Transportstyrelsen i Sverige.
– Det blir osakligt att samhället ska ställa krav på privata flygbolag, sjukvården har ju tillgång till sina helikoptrar – men det är en kostnadsfråga, säger Sundberg och tillägger:
– Men nu har vi tillstånden och vi ska se till att vi är värda det.

Stora öron
Ulf Björklund är inte på Åland bara för att försäkra sig om att DGR-tillstånden omfattas av Air Åland, utan också för att utvärdera de problem som finns.
– Vd:n för Avitrans, Mikael Wångdahl, var här i måndags och Ulf är här nu. Gemensamt har vi ett fokus på att återgå till den punktlighet vi hade tidigare och komma vidare från de problem med förseningar vi hade i augusti och september, säger Jan Erik Sundberg.
Björklund säger att det är hans skyldighet som flygchef att reda ut de problemställningar som finns mellan kund och leverantör.
– Vi levererar ju både piloter och plan och jag är här för att prata med alla och stämma av situationen. Jag kommer hit med liten mun och stora öron, säger han och fortsätter:
– Jag ser till att alla följer förordningarna hela vägen ner. I extremfall blir det en disciplinåtgärd och vid det allra yttersta; sparken.
Nyan berättade tidigare i höst om en pilot som blev uppsagd och som begärde Air Åland i kvarstad, dock utan framgång.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax