DELA

Nu är det kampanj på allvar!

Ålandsmässan handlar inte bara om att sälja prylar. Det är startskottet för lagtings- och kommunalvalskampanjen också.
Det konstaterade politiker från flera partier som trängdes i Baltichallens nordvästra hörn i helgen.
Formellt handlade det om att göra reklam för riksdagskandidaterna, och alla var på plats. Men för mässbesökare i alla åldrar som fick delta i utlottningen av en cykel eller få flygblad, pins eller karameller av partierna, är gränsen mellan vad riksdag och lagting gör inte alltid klar.
Frågorna handlar om allt mellan himmel och jord, säger Danne Sundman (Ob). Ofta är det konkreta saker som tv-licenser eller vägbyggen som förs på tal.
– Det är inte så att ramlagar håller väljarna vakna på nätterna.
Hur det än går så är det viktigt att partierna kampanjar redan nu, säger Centerns Henry Lindström som ställer upp på samma lista som Nauclér.
– Om vi inte visar upp oss nu så vänjer våra väljare sig med att rösta på någon annan.’
Att Ålands framtid vill se ett självständigt landskap vet de flesta. Men det betyder inte att partiet är en ensaksrörelse, konstaterar Ann Gottberg och riksdagskandidaten Axel Jonsson i partiets mässbås.
Johan Ehn, riksdagskandidat han också, konstaterar att hans partis namnbyte från Frisinnad Samverkan till Moderaterna har fått folk att reagera och fråga vad skillnaden är.
Socialdemokraterna delar ut tandborstar –bra att ha för den som förätit sig på konkurrenternas bjudgodis, men framför allt är det en påminnelse om att partiet jobbar för att alla skall ha råd med tandvård.
I liberalernas bås funderar ministern Katrin Sjögren på vad folket vill veta när valet närmar sig. De självstyrelsepolitiska symbolfrågorna väcker inget större intresse. Men handikappservice och hur man skall få borra i berg – sådant engagerar.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom