DELA

Nu är det dragkamp om kunderna

Klädjätten H&M:s beslut att etablera sig i Jomala istället för i Mariehamn gav köpmän, politiker och konsulter i Mariehamn skrämselhicka.
Alla är överens om att staden måste vässa vapnen i gränskriget med Jomala.
Lars Backemar är konsult för projektet Ett livskraftigt centrum som Ålands näringsliv startade för att få fart på centrumutvecklingen. Efter beslutet om att H&M satsar på Jomala tvingades konsulten tänka om. Så här säger han i dag:
– Fastighetsägare måste sluta strida med varandra och tänka på helheten. Det butiksägare och fastighetsägare måste förstå är att går det bra för grannen går det också bra för mig. Om de fortsätter strida mot varandra gräver de sin egen grav.
Mariehamn måste erbjuda attraktiva stora ytor för att butiker ska ha möjlighet att etablera sig i centrum. Att matvarukedjor som S-market etablerar sig utanför stadsgränsen ser inte Backemar som ett problem.
– Den här utvecklingen ser vi också i Sverige där matvarukedjor etablerar sig utanför stadskärnan. Men att detaljhandel såsom klädbutiker etablerar sig enbart utanför stadskärnan är mycket ovanligt.

Vill finnas centralt
Backemar säger att den här typen av detaljhandelskedjor vill finnas i stadskärnan.
– Är inte det möjligt och marknaden fortfarande är intressant kan en sekundär plats utanför stadskärnan vara intressant.
Vad måste Mariehamn göra för att bli attraktivare?
– Vi jobbar med helheten där vi ser över butiker, restauranger, parkeringsmöjligheter, tillgänglighet, upprustning och så vidare. Men Mariehamn måste ha plats för nya företag som vill placera sig i stadskärnan.
Ska Mariehamn bygga på höjden?
– Att bygga på höjden är ingen dum idé tycker jag men det är politikerna som måste fatta det beslutet. Det är ju inga extrema höjder vi pratar om.
Vad tror du om Mariehamns framtid, är det kört?
– Om Jomala kommer med H&M och andra kedjeföretag då blir det väldigt stora problem för Mariehamns centrum.
Läs mer i papperstidningen!

Johan Orre