DELA

Nu är ÅCAs bOSTad färdig

ÅCA:S nyinvigda ostmogningsanläggning är en stor investering men i längden ska den vara värd pengarna.
– Det här är en möjlighet för ökad ostproduktion hos oss, säger mejerichefen Hans Wickström (till höger).
Cirka tusen ton ost.
Så mycket ryms det i ÅCA:s nya ostmogningsanläggning. De ska nu gå från att ha flera olika lagringsplatser för sin ost, både på Åland och i riket, till att samla allt på ett och samma ställe. Detta ska ske inom några månader.
– Vi har haft behov av mer lageryta och nu har vi lite att växa i. All ost vi har nu skulle inte kunna fylla hela utrymmet, säger Hans Wickström.

I anläggningen finns två olika klimatzoner, en med tolv grader och en med åtta grader. ÅCAs vd Johannes Snellman (till vänster på bilden) berättar att det ibland är för kallt ute och att lagringsutrymmen, tvärt emot vad man kanske tror, då kan behöva värmas upp.
– Till uppvärmningen använder vi oss i första hand av vår egen biogas. Om inte det räcker till eldar vi med flis härifrån kommunen. Vi använder även grön el för att kyla ner lokalerna..
För att spara utrymme har man valt att använda sig av ett så kallat arkiveringssystem. Det innebär att hyllorna går på skenor och kan flyttas fram och tillbaka. Då behövs det inte en körgång mellan varje hylla. Ändå är lokalen 755 kvadratmeter stor.
– Eftersom att byggnaden är så tung och marken är gjord av lera har vi varit tvugna att påla marken. Ungefär en och en halv kilometer pålar har gått åt, säger Hans Wickström.


Gudmor
På ÅCAs facebooksida kunde den som ville ge förslag på vad den nya anläggningen skulle heta. Vinnare var Catharina Mansnerus som kom med namnförslaget ”bOSTaden”. Hon är byggnadens ”gudmor” och var med vid dopet.
– Vi döper byggnaden med en stor ost i stället för med en flaska, säger Hans Wickström.
I samband med investeringen av ostmogningsanläggningen har ÅCA också valt att satsa på syrade produkter och produkter i bägare, som till exempel gräddfil.
– Det var ett naturligt steg. I och med våra investeringar i mejeriet var det i princip bara en maskin för att tillverka bägarna till produkten som saknades, säger Johannes Snellman.
I framtiden hoppas man på att utöka sin ostproduktion ytterligare och kunna komma med ännu fler nya produkter.
– Vi är riktiga lyckostar som har den här anläggningen nu, vitsar Johannes Snellman till det.

Josefin Grunér