DELA

November ovanligt mild

Medeltemperaturen för november för Åland är över fem grader.
Finland har nu haft nio månader i rad som alla har varit varmare än normalt.
Medeltemperaturen för hela Finland var i november 1,3 grader vilket är 4,9 grader högre än det långa medelvärdet enligt statistiken från Finlands meteorologiska institut, FMI. Det ger november 2011 den tredje varmaste placeringen sedan man började registrera temperaturerna i Finland.
De största temperaturskillnaderna på över sex grader uppmättes i landets norra delar medan vi på Åland hade ungefär tre grader högre medeltemperatur än normalt. Månadens varmaste dag uppmättes, kanske något oväntat, inte här på åland utan i Björneborg där det den 2 november var 11,8 grader.
Under de senaste 50 åren har november varit varm åren 1967, 1986 och 2000.
Fmi konstaterar att inte bara november utan hela hösten har varit ovanligt varm med en medeltemperatur som inte har överskridits sedan 1938. Från början av september är medeltemperaturen på Åland tio grader.
Sveriges meteorologiska institut kallar november 2011 för rekordmild. Så här skriver SMHI på hemsidan:
– Vi fick ett nytt värmerekord för november i Norrland. Den 1 november var det 16,0 grader i Hudiksvall, vilket dessutom var den högsta novembertemperaturen i landet sedan 1968, och slog det tidigare norrländska rekordet på 15,3 grader i Hudiksvall från 12 november 1999. För landet som helhet hade den första halvan av månaden de blygsammaste minimitemperaturerna sedan SMHI startade med regelbundna väderobservationer 1859.

Titte Törnroth-Sarkkinen