DELA

Nötö-bron klar redan i september

Fyra månader före tidtabell. Så bra ligger arbetet med den nya Nötö-bron till. I mitten av juni gjuts bron och i september ska den vara klar att köra över.
– Vi ligger väldigt bra till. Gjutningen var beräknad till oktober men görs alltså redan i mitten av juni, säger projektchef Bengt Eriksson på Byggab som bygger bron.
Bron blir den längsta på Åland som görs med en gjutning. Vanligtvis gjuter man i etapper. Eriksson är rätt säker på att det handlar om den största enskilda gjutningen som överhuvudtaget någonsin gjorts på Åland med 750 kubikmeter betong inblandad.
– De flesta av våra broar har stålbalkar som bärande konstruktion, men Nötö-bron blir helt i betong. Det är nog den största av broarna på Åland med den konstruktionen.
Bron över Lotsholmsströmmen mellan Nötö och Jyddö blir 130 meter lång.
Själva gjutningsarbetet beräknas ta tre hela dygn i anspråk och då jobbar arbetarna i tolvtimmarsskift. Förutom att det arbetet ska löpa är det också en utmaning att få betongtransporterna organiserade.
Landskapet betalar totalt 3,6 miljoner för bron inklusive vägombyggnad. Kontraktet löper ut till jul men som det verkar nu blir bron alltså klar för trafik redan i september.
Läs mer i papperstidningen!

Anne Sjökvist