DELA

Notan för taxispya blev 800 euro

Att spy i en taxibil kan bli en dyr affär. Nyligen avkrävdes en ung man 800 euro för städning och inkomstbortfall av taxiföraren.
Någon överenskommen policy om vilken summa som är rimlig finns inte, visar Nya Ålands rundringning.
Är 800 euro en rimlig summa för att någon har lagt en spya i ens taxibil?
Ja, tyckte den chaufför som nyligen krävde just den summan av en yngling under en lördagsnattskörning nyligen. Pengarna betalades men efteråt har affären justerats.
– Summan har återbetalats, säger chauffören som inte vill uttala sig desto mera.
Nej, tycker flera taxiförare som Nya Åland talat med.

Ingen policy
Seth Jacobsson, ordförande för Mariehamn taxi, känner inte till det aktuella fallet men säger att det inte finns någon skriven policy för vad en taxispya kan kosta.
Ersättningen baserar sig på en bedömning som chauffören gör, säger Seth Jacobsson. ”Några hundra euro” är hans svar när Nya Åland ber om en ersättningssumma mellan tummen och pekfingret.
En chaufför i ett annat taxibolag säger så här om den ersättning som den unge mannen krävdes på:
– 800 euro? Vansinne! Såna summor har jag aldrig hört talas om. 100-150 euro kan vara en rimlig summa om bilen blir så nerspydd att man går miste om flera körningar, säger chauffören som inte vill framträda med namn.

Aldrig tagit betalt
Fjalar Eklund har kört taxi i många år och han har en rätt avslappnad syn på taxispyor.
– 800 euro, det var mycket det. Möjligtvis har nån gett en tia extra nån gång om någon kastat upp i bilen, men jag har aldrig tagit betalt för sådant. Det enda man kunde begära ersättning för i så fall är, tycker jag, om man måste föra bort bilen till nån städfirma.
Läs mer i dagens Nya Åland.

annika.orre@nyan.ax