DELA

Nordjobb på Åland populärt – men få ålänningar åker iväg

Åland har blivit ett populärt mål för nordiska ungdomar som deltar i projektet Nordjobb, där man sommarjobbar i ett annat nordiskt land.
Samtidigt är intresset för projektet litet bland åländska ungdomar.
I sommar befinner sig fyrtio nordjobbare på Åland. De kommer från det finska fastlandet, Island, Sverige men även längre bort ifrån som Litauen, Tyskland och Armenien.
Det gör Åland till den procentuellt populäraste nordjobbsorten och man har kommit över sitt måltal, tjugo nordjobbare, med tvåhundra procent, skriver Ida Eriksson, projektassistent på Nordjobb Åland i ett pressmeddelande.
– Åland är ett underbart ställe. När jag kom hit kände jag ingen och visste ingenting om ön, men nu vet jag att människor här är glada och hjälpsamma. Jag är tacksam över att jag har fått vara här och över att Nordjobb hjälpte mig att få arbete. De har hjälpt mig och svarat på alla frågor samtidigt som de också varit väldigt vänliga och trevliga, säger Sædís Rán Sveinsdóttir från Island.

Ålänningar stannar på Åland
Från Åland har däremot bara två ungdomar åkt iväg som nordjobbare.
En av dem är Ingrid Eriksson som varit både på Island och i Danmark.
– Jag upplever att vi ålänningar tar Norden för givet. Vi ser Sverige och Finland som naturligt och glömmer bort resten av den nordiska mångfalden. Men speciellt vi ålänningar, vars samhälle är beroende av kontakter utanför Åland, har en nytta av att så tidigt som möjligt vistas i grupper med folk från olika bakgrunder. Genom Nordjobb har jag fått träffa ungdomar från flera olika nordiska länder och besökt några av dem och det har varit jätteroligt, säger hon.
Också Ida Eriksson skulle gärna se att fler deltog i projektet.
– Chanserna att få arbete och träffa nya vänner är stora. Det är helt avgiftsfritt och Nordjobb hjälper till med allt som deltagarna kan behöva i det nya landet. Jag tycker att det är en möjlighet som fler åländska ungdomar kunde överväga att ta del av.

Felix Quarnström

felix.quarnstrom@nyan.ax