DELA

Norden i fokus i november

I november står nordisk litteratur och nordiska språk i centrum i de åländska skolorna.
Måndagen den 11 november startar den sjuttonde upplagan av Nordiska biblioteksveckan. Det innebär att man på samma tidpunkt i hela Norden högläser ur samma utvalda litteratur.
Veckan fortsätter med uppläsningar, utställningar, debatter och kulturupplevelser på tusentals bibliotek, skolor och samlingslokaler runtom i Norden och dess närområden. Tema för året är Vinter i Norden.
De utvalda texterna är följande: För yngre barn (3-7 år): Inga Borg, ”Vinter hos Plupp”, för äldre barn (8-12 år): Lana Hansen, ”Sila – en saga om klimatförändringar” och för vuxna: Tarjei Vesaas, ”Isslottet”.
På Åland deltar Jomala bibliotek, Strandnäs skola och skolbibliotek, Finströms bibliotek, Ytternäs skola, Övernäs skola, Källbo skola, Lumparlands skola, Sottunga kommunbibliotek, Kökars kommunbibliotek, Lemlands bibliotek, Geta bibliotek, Vårdö kommunbibliotek, Vårdö skola, Föglö bibliotek, Saltviks kommunbibliotek, Sunds bibliotek, Godby högstadieskola, Eckerö skola, Lumparlands skola, Föglö grundskola och Brändö kommunbibliotek.


Norden i skolan
I början av nästa vecka lansera föreningen Norden en ny nordisk undervisningsplattform för skolorna, www.nordeniskolen.org. Plattformen ska stärka undervisningen i grannspråken danska, norska och svenska för lärare och elever i hela Norden.
– Undersökningar har visat att fler och fler nordbor upplever att det är svårt att tala sinsemellan. Det ska vi göra något åt. Grannspråken är så lika, att vi med den rätta tillgången till undervisningsmaterial och inspiration och med en förhållandevis liten insats kan bryta ner de språkbarriärer som har byggts. På Norden i skolan har vi i första omgång prioriterat material till årskurs 7-10, men redan nu kan plattformen användas av både låg- och mellanstadiet och gymnasialstadiet, skriver Sofie Norrlund från Föreningen Norden på Åland i ett pressmeddelande.


Nordiska författarbesök
Den 18-22 november besöker författarparet Ida-Marie Rendtorff och Daniel Zimakoff elever i årskurs 4-6 på Åland och uppträder med sina historier och berättelser. Tillsammans har de skrivit böckerna ”Den försvunna silkesapan”, ”Datormysteriet”, ”Kidnappad” och ”Sabotage”, som alla ingår i bokserien om Team A och finns översatta till svenska.
– Målet är att ge eleverna ett personligt möte med en nordisk författare och att höra och lyssna på ett skandinaviskt språk. Vi vill visa att det är lätt och enkelt att vänja sig vid att höra och förstå danska och norska. (ke)