DELA

Nokia-aktien störtdök

Nokia-aktien har störtdykt och i går nåddes ett nytt bottenrekord.
Många finländska pensionsförsäkringsbolag – storägare i Nokia – och landskapet Ålands pensionsfond är förlorare.
I går var den tidigare guldkantade Nokia-aktien värd bara 1,45 euro, mindre än en glasspinne i butikens frysdisk. För några år sedan fick man betala 70 euro för samma aktie. För cirka fem år sedan låg värdet på 30 euro per aktie.
Börskursen har rasat kraftigt fem dagar i rad. Gårdagen bjöd på ett nytt bottenrekord. Mobiltelefonjättens marknadsvärde har sjunkit från över 200 miljarder euro under guldåren till dagens drygt 5 miljarder.
En titt på listan över Nokias tio största ägare visar att de fyra i toppen är pensionsförsäkringsbolag och den statliga pensionsfonden. Pensionsförsäkringsbolaget Ilmarinen är störst med drygt 106 miljoner aktier, vilket motsvarar nästan 3 procent av aktiestocken.
Arbetspensionsförsäkringsbolaget Varma är näststörst med 33 miljoner aktier och kommunernas pensionsförsäkring tredje störst med 28 miljoner aktier. På femte plats ligger Svenska litteratursällskapet med ett Nokia-aktieinnehav på drygt 14 miljoner aktier.
Landskapet Ålands pensionsfond ägde den 30 juni i år drygt en miljon Nokia-aktier. Innehaven förvaltas av fondens externa kapitalförvaltare och Nokia utgör i dag uppskattningsvis cirka en halv procent av fondens marknadsvärde.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre