DELA

Nauclér på svensk landsbygdsriksdag

Ålands riksdagsledamot Elisabeth Nauclér var gästtalare vid invigningen av landsbygdsriksdagen i Sunne i Sverige.
Evenemanget hölls 7-9 maj och hade över 1.000 besökare. 100 av dem var internationella besökare från 23 länder. Diskussioner fördes bland annat om landsbygdens framtid, klimatfrågor och sysselsättningsfrågor, skriver Nauclér i ett pressmeddelande.
Förutom Nauclér talade även landshövding Eva Eriksson och Sveriges näringsminister Maud Olofsson (C) vid öppningsceremonin den 6 maj. Elisabeth Nauclér, som har sina rötter i Värmland, talade om Ålands självstyre och gjorde liknelser med Värmland som är ett gränsland mellan Sverige och Norge där det handlat om att ta tillvara på de möjligheter som samarbetet över gränserna innebär. Hon berättade om grunderna för Ålands självstyre och om det Åländska samhället samt gav råd om vad deltagarna kunde ha nytta av att studera.
Råden var att ett litet samhälle kan klara av mer än vad invånarantalet egentligen ger förutsättningar för. Problem som är för stora ska man se som en utmaning.
– Det krävs uppfinningsrikedom för att klara av att ha ett samhälle som fungerar på svenska i det allt mer och mer finska Finland. Här har det gränsöverskridande arbetet varit absolut nödvändigt.
Nauclér påpekade också att regioner inte direkt kan tillämpa en färdig modell då strukturer förnyas
– Se till behoven, satsa på sakfrågorna och inte på att kopiera strukturer. (ns)