DELA

Nauclér gjorde ett rekordval

Elisabeth Nauclérs (Ob) framgångar i riksdagsvalet 2011 är historiska.
Hon fick inte bara den högsta andelen röster sedan det nuvarande valsystemet infördes utan är också den första som har fått över hälften av rösterna i alla åländska kommuner.
Riksdagsledamot Elisabeth Nauclér fick, enligt en sammanställning från Ålands statistik och utredningsbyrå, sammanlagt 6.925 röster i årets riksdagsval. Det utgör 65,9 procent av samtliga godkända röster och det är den högsta andel som någon kandidat har fått sedan det nuvarande valsystemet infördes år 1987.
Åsub konstaterar att man får gå tillbaka till 1972 för att hitta en valsegrare med en större röstandel.
– Då utgjorde Evald Häggbloms 5.189 röster nästan 68 procent av totalantalet.

I skärgården
Det är också första gången med nuvarande valsystem som någon har fått över hälften av rösterna i alla åländska kommuner.
– Elisabeth Nauclér hade sitt största stöd i skärgården, 74 procent, och allra störst var det i Sottunga, där hon fick 82 procent av rösterna. Den lägsta andelen av rösterna fick hon i Mariehamn, men också där var den över 60 procent, skriver Kenth Häggblom på Åsub i ett pressmeddelande.
Christian Beijar (S) som blev suppleant med näst mest röster på Åländsk samlings lista hade sitt största stöd i Mariehamn.
Slutligen kommer årets riksdagsval också att gå till historien som det val där kvinnliga kandidater för första gången kniper majoriteten av de åländska rösterna.
Läs mer i papperstidningen!

Titte Törnroth-Sarkkinen