DELA

Nätverk ger vuxna kunskap om vad barn gör på internet

Datainspektionen, DI, arrangerar i samarbete med bland annat Rädda barnen en informationsträff för föräldrar och andra vuxna. Syftet är att fler ska få insikt i hur barn och ungdomar agerar på nätet.
– Om föräldrar har kunskap om sociala medier kan de hjälpa till om det uppstår problem, som mobbning, säger DI:s chef Susanne Björkholm.
Näthat och -mobbning har blivit ett allt vanligare fenomen de senaste åren. Nya Åland har flera gånger skrivit om hur ungdomar har skrivit nedsättande och elaka saker om varandra på nätet. För att motverka nätmobbning har nu landskapsmyndigheten Datainspektionen skapat ett nätverk tillsammans med fältarna, personal från grundskolorna och Rädda barnen-projeketet Barnens internet.
Den 30 september arrangerar nätverket en mötesträff för föräldrar och andra vuxna som på olika sätt kommer i kontakt med barn och ungdomar.
– Vi vill sprida info om sociala medier. Vi har bland annat bjudit in Mats Adamczak som är medieanalytiker och som ska föreläsa om digital kompetens, säger Susanne Björkholm från Datainspektionen.
Tvärtemot vad många kanske tror, är det inte helt säkert att interagera ute på nätet. Susanne Björkholm säger att det är viktigt att informera föräldrar om vad som gäller så att de också kan hjälpa sina barn.
Läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén-Widung