DELA

Nästa vecka blåser kölden bort

Det nyper ordentligt i kinden de närmaste dagarna. Meteorologerna talar om rysskyla och sibirisk vinter eftersom det är från det hållet som de kalla luftmassorna väller in över oss. Men havsområdena har fortfarande exceptionellt lite is och tack vare det får Åland inte fullt så kallt som många andra orter.
I östra Europa har tiotals människor frusit ihjäl den här veckan. I till exempel Istambul noterades i förrgår -10,4 grader som är den lägsta temperaturen på 33 år. Samtidigt rapporterar norrmännen om en ”värmebölja” i norr med 4,5 grader på Svalbard.
Januari blev enligt Finlands meteorologiska varmare än normalt. Fmi har i år uppdaterat beräkningstiden för sina genomsnittsvärden och jämför från och med nu temperaturerna med de medelvärden som har noterats under åren 1981-2010.
Januari blev för Ålands del dessutom mycket blöt. Här regnade över 80 millimeter vilket är en och en halv gång mera än medelvärdet.
Det som också är värt att notera är att Finland i söndags hade det högsta lufttrycket på 40 år eller 1062,1 hPa (hektopascal). Det högsta värdet någonsin,1066 hPa, uppmättes 1907.
Nu kommer det här extrema högtrycket att lämna oss. I början av nästa vecka ersätts de ostliga vindarna med friska vindar och till och med kuling från söder. Temperaturerna stiger märkbart, de håller sig fortsättningsvis på minussidan men bara ett par grader under nollstrecket. Det väntas också mera snö. (tt-s)