DELA

Näringsministern backar om jobbsiffror

Näringsminister Fredrik Karlström (Ob) tar tillbaka sitt Facebook-uttalande om att det finns mer än 500 lediga jobb att söka på Ams.
– Jag har blivit felinformerad, säger ministern.
”Är verkligen arbetslösheten ”mycket hög”? På Ams finns idag 509 anmälda lediga arbetsplatser -124 fler än samma månad året innan.”
Det skrev näringsminister Fredrik Karlström i ett inlägg på Facebook i onsdags. I inlägget påstår han att det 1 mars fanns 509 lediga arbeten att söka via Ålands arbetsmarknads- och studieserviceenhet (Ams). Han hänvisar till meddelandet om arbetslösheten som Ålands statistik- och utredningsbyrå (ÅSUB) publicerade i onsdags. Där slår ÅSUB fast att ”Antalet lediga platser var i februari 509 stycken (inklusive 206 sommararbetsplatser)”.
Men siffrorna i meddelandet handlar om antalet lediga jobb under hela februari och inte antalet lediga jobb den 1 mars som näringsministern påstod på Facebook.
Inlägget på Facebook fick flera personer att reagera eftersom Ams på sin hemsida har ungefär 150 annonser om lediga jobb. Räknar man också med de annonser som innefattar flera jobb hamnar siffran på runt 185.
När en person på Facebook ifrågasatte Fredrik Karlströms siffror svarade ministern:
– Den 1 mars fanns det 509 lediga arbetsplatser på AMS (inklusive sommarjobb) Så du har fel och näringsministern rätt.
Läs mer i fredagens Nya Åland!

Alfons Röblom

alfons.roblom@nyan.ax