DELA

Någon måste stå upp mot kränkningarna

Grova sexistiska kränkningar är vardag för många unga bloggare. Dinah Ahl har fått höra att hon är en fet hora. När hon ville polisanmäla fick hon höra att ”det är sådant man får räkna med”.
Dinah Ahl har tröttnat på att hela tiden få höra grova kränkningar på internet. På hennes blogg skriver folk att hon är ful, äcklig, hora och så vidare. Hon vill uppmärksamma problemet eftersom hon bara är en av väldigt många som blir utsatta.
– Det är hemskt att det händer så många och ingen bryr sig om problemet.
Det hon har skrivit på bloggen som har framkallat de anonyma kränkningarna är inlägg om kläder, musik och vardagshändelser. Senast stod det i en kommentar till ett inlägg i vilket hon visar upp sina nyinköpta kläder att hon är ”fittigt ful och äcklig” och borde åka till gymmet och svetta bort allt sitt fett.


Polisen bryr sig inte
Dinah har haft sin blogg sedan november 2011. I januari kom de första elaka kommentarerna och i våras innan skolan slutade fick hon motta flera anonyma kränkningar i veckan till sin blogg.
Redan i februari anmälde hon kränkningarna till polisen. Under sitt senaste besök till dem fick hon veta att förundersökningen är nedlagd utan att hon har fått veta något. I torsdags var hon till polisen för att göra en anmälan för kommentaren i bild.
– De tog mig inte på allvar. Polisen jag pratade med gjorde inte ens en anmälan utan han sade att ”det är sådant man får räkna med”
En timme innan hon kommer till Nya Åland har hon besökt polisen på nytt. Denna gång med sin mor.
– Först när mamma var med tog de mig på allvar och gjorde en anmälan. Det känns också jobbigt att de inte tar unga seriöst.


Känga till anonymiteten
Dinah vill rikta en känga mot hela kulturen kring anonyma internetkränkningar. Ingen kan göra något åt kränkningarna när det är så svårt att spåra IP-adresser. Kommentarerna anses inte vara ett tillräckligt grovt brott för att man ska få spåra personerna som skrivit dem. Hon kallar fenomenet ”det nya internet”
– Det är svårt att få äldre människor att första problemet.
Om man säger något ska man stå för det, tycker Dinah. Hon menar att man ska kunna vara anonym på internet i vissa lägen, men inte när det gäller grova kränkningar.
– Jag tycker verkligen att problemet borde tas på allvar. Polisen borde kunna göra något.
Läs mer i papperstidningen!

Frans Jansson

frans.jansson@nyan.ax