DELA

Mycket stoppas i flygkontroll

Sedan ett par månader tillbaka är det förbjudet att ta med sig större vätskebehållare i handbagaget när man flyger.
Det har lett till att många tvingas lämna kvar sina hygienartiklar på Åland när de ska ut i världen, berättar säger Susanne Lindroos (bilden), säkerhetsansvarig på flygplatsen.
Det börjar bli en ansenlig mängd hygienartiklar som samlas på hög på Mariehamns flygplats. Alla behållare som rymmer mer än 100 milliliter vätska får inte tas med i handbagaget, det inkluderar en stor del av alla schampoflaskor och sprayburkar.
När de nya reglerna trädde i kraft den 6 november förra året var det många som tvingades lämna kvar föremål på flygplatsen, men nu har många anpassat sig.
– Affärsresenärerna vet vad som gäller, men det är många ”vanliga” resenärer som har problem med packningen, säger Susanne Lindroos, säkerhetsansvarig på flygplatsen.
Blir resenärerna irriterade på er?
– Nog händer det ju, men oftast förstår de.

Vätskorna förvaras
När säkerhetspersonalen plockar bort någon flaska finns det dock fortfarande en möjlighet att flytta den till det stora bagaget som inte transporteras i kabinen, men många reser med enbart handbagage.
Den vätska som tas omhand förvaras på flygplatsen tills resenären kommer och löser ut den efter sin resa. Men många blir kvar och slängs efter tre månader. I Mariehamn tas ingen avgift för förvaringen av föremålen.
Eftersom alla vätskor kan innehålla explosiva ämnen är det också en del udda föremål som stoppas i säkerhetskontrollen.
– Rulltårtor eller andra tårtor med mos eller sylt får man inte ta med. Vi stoppade också en del morotslådor och kålrotslådor nu före jul. Fryst kött får man inte heller ta med sig eftersom det innehåller vätska, säger Susanne Lindroos.

Datorerna separat
Efter flygkapningarna i USA den 11 september 2001 skärptes säkerhetskraven på flygplatser världen över. Bland annat blev det stopp för alla vassa föremål i kabinen. Nagelsaxar, pennknivar, pincetter och annat omhändertas ibland fortfarande på Mariehamns flygplats.
Bakgrunden till den nya EU-förordningen är att i augusti förra året avslöjades vad som uppenbarligen var en plan att spränga flygplan på väg till USA med hjälp av flytande sprängämnen.
Ett annan nyhet är att datorn måste plockas ur väskan och köras separat genom röntgenmaskinen.
– Då blir det lättare att upptäcka en eventuell bomb, säger Susanne Lindroos.
De strängare säkerhetskraven har lett till att man kan få vänta längre vid säkerhetskontrollen på Mariehamns flygplats.

ANDERS SIMS

anders.sims@nyan.ax