DELA

Muntert mingel på Ålands första vinmässa

Ett muntert sorl och klirr av de små silverblänkande vinprovarkopparna, tast de vin, möter oss när vi kliver in på Ålands hotell- och restaurangskola.
Det är vinföreningen Munskänkarna på Åland som funnits i 10 år och firar med att arrangera ”Ålands första vinmässa” för både experter och allmänhet.
I matsalen står bord med vinflaskor och bord uppdukade. Mellan borden minglar både föreningsmedlemmar och andra intresserade, de allra flesta med ett vinglas i handen.
Vid ett av borden träffar vi Marja Honkamäki. Hon studerar som bäst på skolans hotell- och restaurangskolas sommelierutbildning och sköter tillsammans med studiekamraten Mikael Fellman vinimportören Harwa trades viner.
Vad berättar du för besökaren som kommer till ditt bord?
– Jag berättar om de olika vinerna och försöker ge svar på det de vill veta. Här finns flera goda viner som även är användbara i matlagning, säger Marja Honkamäki, som berättar att det finns både riktiga vinexperter och ”vanlig allmänhet” bland besökarna.
Som blivande sommelier, tycker du att det behövs en vinmässa på lilla Åland?
– Jo, det tycker jag. Och här är ju många besökare idag.
Vilket är ditt personliga favoritvin?
– Det är det italienska vinet Amarone, det är ett rött vin. Ett festvin, säger Marja Honkamäki.

Vinkändis
I minglet hittar vi även en riktig vinentusiast. Tor ”Tuttu” Falenius bor i Borgå men var med när den åländska munkskänkarföreningen startade för tio år sedan. Han grundade den första svenskspråkiga munskänkarföreningen i Finland. Efter det har han varit med och startat totalt 14 föreningar.
– Jag minns ännu den första träffen på Åland. Vi hade väntat oss kanske 30–40 personer och hade bokat Arkens Kaptenssal. Men så började det drälla in människor och till slut var det 125 personer på plats, säger han.

Pins visar kurs
Munskänkarna ordnar träffar och kurser för sina medlemmar. Bland mässdeltagarna syntes många små pins på kavajslag och tast de vin-band, pinsen visar vilken kurs som medlemmen genomgått.
Vissa kurser är på en grundläggande nivå, medan andra påminner om akademiska kurser. En kräver till exempel att deltagaren gör en resa till en vingård och skriver en avhandling om detta, plus att man genom vinprovning ska känna igen viner ner på vingårdsnivå.
Enligt Tor Falenius finns det i dag ”en social beställning” på vinföreningar. Vinförsäljningen ökar hela tiden och allt fler vill lära sig mer om vin, vinproduktion och druvor och hur man kombinerar vin och mat.
Men vad skulle du säga till någon som tyckte det var förkastligt att ha en förening som går ut på att dricka alkohol?
– Det finns alltid personer som är anti, men de kommer inte till oss.
– Men skulle någon säga så då skulle jag svara att vår förening är bara en av tusen olika möjligheter, det finns ju föreningar för allt i dag så varför inte för vinintresserade, säger Tor Falenius.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax