DELA

Mulet och mörkare till helgen

Det är en ännu en mulen helg som väntar, om man får tro femdygnsprognoserna som gjorts i Finland, Norge och Sverige.
Inte en enda solsymbol, utan bara moln på alla kartor från de tre meteorologiska instituten. Enligt FMI och YR kan det även lokalt komma lite regn på fredagen.
Annars är det jämngrått och svag vind som väntas alla dagar. Temperaturen kommer att hålla sig över nollan, även på nätterna. Dagtid blir det cirka sju grader på fredag och lördag och sedan lite kallare, cirka fem grader, på söndagen.
Den senaste veckan har dagslängden, alltså den tid då solen är ovanför horisonten, minskat med cirka 45 minuter. Vi är nu inne i en period då dagen inte ens är sju timmar lång och varje dag minskar dagslängden med cirka fem minuter.
Enligt detta klassiska sätt att räkna, som är det officiella sättet, har vi nu dag mellan åtta på morgonen och kvart i tre på eftermiddagen.
Enligt borgerlig gryning och skyning, då det fortfarande är så ljust ute att du kan läsa en text utomhus, pågår dagen från sju på morgonen till strax före fyra på eftermiddagen.
Enligt nautisk gryning och skymning, du kan urskilja objekt men inte detaljer, pågår dagen nu från sex på morgonen till kvart i fem på kvällen. (ab)