DELA

MS-sjuk kritisk mot neurologbeslut

Dennis Björk, som fick sin MS-diagnos 2004, har varit nöjd med att ha en neurologspecialist att tillgå – särskilt efter att han för ett drygt år sedan fick ett allvarligt sjukdomsskov.
I dag är han besviken över att tjänsten har dragits in.
Dennis Björk bor i Mariehamn, har varit politiskt aktiv för Centern i många år och sitter nu sin andra period i stadens socialnämnd. Han är även ersättare i stadsstyrelsen. Vid sidan om politiken är han aktiv i Ålands invaliders neurologigrupp som hjälper dem som får sin diagnos.
För åtta år sedan fick han sin diagnos – multipel skleros, MS. Fram till hösten i fjol kunde han gå med hjälp av käppar, men så fick han ett sjukdomsskov i ryggen som förlamade honom från midjan och neråt.
– Jag kom i kontakt med neurologen Elisabet Westerberg direkt när jag kom till akuten. Tack vare att jag fick omedelbar behandling så kunde jag lämna sjukhuset efter en vecka och återgå till jobbet efter ytterligare en vecka. Ju fortare man får hjälp och rehabilitering, desto snabbare kan man återgå till arbetslivet och sitt vanliga liv. Det vinner alla på, inte minst ekonomiskt.
Han är djupt kritisk till att sjukhuset blir allt större och finare för stora pengar samtidigt som resurserna för vården skärs ner.
– Vad ska man ha det till? Ska avdelningarna gapa tomma när patienterna skickas till Finland och Sverige?
Själv är han övertygad om att han inte hade kunnat återgå till jobbet utan hjälp av neurologen Elisabet Westerberg.


”Oron obefogad”
ÅHS styrelseordförande Barbro Sundback säger till Ålands radio att oron efter att neurologen Elisabet Westerberg sagt upp sig är obefogad och att det finns resurser till en heltidsanställd läkare i neurologi vid sjukhuset.
Heltidsresursen är uppdelad dels i en fast deltidstjänst vid sjukhuset (rehabiliteringen), dels i utomstående konsulter. Enligt radion är Barbro Sundback kritisk till att en läkares strävan att få en heltidstjänst nu oroat patienter.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre