DELA

Motvind och snöslask på första maj

Årets första majfirande i Mariehamn blev en kämpainsats när vintern envisades med ett besök.
Fanorna stod uppställda framför Sittkoffgallerian som så många gånger förr när det skulle firas första maj. Trots datumet så blev det ett riktigt aprilväder för de som vågade sig ut för att höra på tal, lyssna på sång och äta ärtsoppa. Stället för fackens, partiets och Ålands flaggor rasade omkull och fick säkras med extra tyngder.
– Jag har varit med på många första majfiranden när vi stått i skjortärmarna. Det måste vara minst tio år sedan det var så här senast, sade Ulla Andersson som hade fullt upp med att få ordning på serveringen under taket till bankens ingång.
Vädret inverkade inte nämvärt på de som varit med förr. Nils Franzar lät sig väl smaka av ärtsoppan och det rykande varma kaffet.
– Det är självklart att gå hit varje år. Inte ska vädret hindra det, sade Franzar.

Miina Fagerlund debuterade som första majtalare med ett personligt tal om funktionshinder och att kunna göra samma val som andra. Av de 37 miljoner funktionshindrade som bor i Eu står många i onödan utanför arbetsmarknaden. Arbetsplatser borde ges möjligheter att ta vara på det som alla kan bidra med, sade Fagerlund.
Den socialdemokratiske Eu-valskandidaten Thomas Wallgren talade om ett vägval för Europa. Den europeiska politiken delas upp i ett gammalt högerblock som står för nyliberal marknadsfundamentalism, en ny populistisk och främlingsfientlig höger och en vänster som står för samhällssolidaritet. Wallgren går till val med slagorden mera Norden, mindre Eu.

Erik Hallstensson

erik.hallstensson@nyan.ax