DELA

Motstånd mot vinsippande i parken

LAGTINGET. Picknick med vin och en skål på stan på nyårsafton måste vara tillåtet, tycker fleralagtingsledamöter. Åke Mattsson (Lib) hör till motståndarna:
– Ålänningarna får nog i sig tillräckligt med sprit utan att de måste dricka på allmän plats.
I landskapsregeringens förslag till ny ordningslag finns en öppning till att man, så länge alkoholintaget inte stör andra, ska få dricka alkohol i parker och andra jämförbara ställen. Ett enigt lagutskott vill däremot gå in för en strängare linje och föreslår ett förbud.
– I allmänhetens intresse ska man ha en restriktiv hållning när det gäller alkohol på offentliga platser, säger utskottsordförande Olof Erland (Lib).


Annan åsikt
Det finns redan ett allmänt förbud mot att supa på allmänna platser, säger Johan Ehn (FS). Om någon sedan vill sitta ner i en park, äta en bit mat och dricka ett glas vin borde det vara tillåtet, anser han.
– Jag tror att människor klarar av att göra bedömningen huruvida man ska dricka eller inte dricka.
Också Gun-Mari Lindholm (Ob) menar att landskapsregeringens förslag är bättre. Lindholm tycker att det är inkonsekvent att i vissa fall ha en strängare lagstiftning medan man på andra allmänna platser får dricka alkohol.
– På fotbollsmatcher, kulturevenemang och teatrar har man ofta möjlighet att konsumera sprit.
Det är en sträng reglering kring alkoholförsäljning på idrottsevenemang och områdena är övervakade med ordningsmän, påpekade Harry Jansson (C).
– Man ska inte blanda ihop det här.
Han är för en restriktiv hållning i frågan.
– Det här är en linje som Mariehamns stad redan har i sin ordningsstadga.


För strängare regler
Barbro Sundback (S) och Åke Mattsson (Lib) var de som starkast argumenterade för ett förbud. Också Mika Nordberg (Ob) uttalade sig för strängare lagstiftning.
Det finska drickandet är förödande för nationen, säger Sundback. Att normalisera alkoholbeteendet är inget att sträva efter.
– Med den finska lagstiftningen legitimerar man ju offentligt drickande.
– Det tycks vara oerhört angeläget att man ska dricka alkohol i tid och otid. Det är bra om vi politiskt markerar för de unga att det är okej att man är utan sprit på något ställe. Med taxfreen är vi redan omflutna av sprit i många sammanhang, sade Mattsson.
Anders Eriksson (ÅF) säger att alla i lagtinget vill arbeta för att ungdomarna ska dricka mindre.
– Men jag undrar om ett förbud, då man gör det så spännande som möjligt, är det rätta sättet.
Johan Ehn ville remittera ärendet till stora utskottet och fick stöd av en tredjedel av lagtinget. Utskottet kommer därför att se närmare på lagförslaget.

ANNIKA KULLMAN

annika.kullman@nyan.ax