DELA

Motion och Ipads lockar mest på Medis

Anmälningen till höstens Mediskurser öppnade söndagen den 24 augusti och till dags dato har 3 207 anmälningar tagits emot av kontoret i Mariehamn.
– Då är skärgårdskurserna ännu inte medräknade. Våra kontaktpersoner där tar han om anmälningarna själva, säger Medis rektor Leena Raitanen.
Leena Raitanen är nöjd över anmälningsmängden, och säger att den ser ut ungefär som tidigare år.
– Telefonen går varm hela tiden, det verkar som många skulle ha vaknat till nu lite senare. Antagligen sprids mycket av kursinformationen från mun till mun efterhand som folk anmäler sig, och inte bara genom katalogen, säger Raitanen.

Yoga och styrka
Vissa kurser är redan fulltecknade med långa kölistor, medan andra har platser kvar. I går tisdag skulle tas första beslutet om vilka kurser som har tillräckligt med anmälningar för att starta, och vilka man eventuellt kan dubblera, så det lönar sig fortfarande att anmäla sig om intresse finns.
Speciellt populära är kurserna med motion- och hälsoinriktning. Till exempel yogakurserna har sammanlagt över 60 personer på kölistorna. Kursen ”Styrka och balans 60 ” har också visat sig bli enormt populär.
– Kursen ordnas i Hammarland, Saltvik, Jomala, Lemland och två gånger i Mariehamn, men vi får nog sätta in ännu en kurs i stan som det ser ut nu. Det är roligt att så många vill röra på sig, där gör vi ett viktigt förebyggande hälsoarbete, säger Raitanen.
Hon tror att rörelsekurserna på Medis lockar många för att tröskeln är låg.
– Sedan kanske vissa hittar vidare till träningsprogram på Avancia eller liknande.


Ny danskurs
En annan hit på kurslistan är ”Ipad för seniorer”.
– Den ges i åtminstone tre, om inte fyra, upplagor. Jag tror den har kommit i rätta ögonblicket, det är många som skaffat Ipads, säger Raitanen.
Medis språkkurser har däremot lockat ett lägre deltagarantal än vanligt.
– Både franska, ryska och svenska för nybörjare har färre deltagare än tidigare, det är intressant, men ofta går intresset i vågor, säger Raitanen.
Är det någon av höstens kursnyheter du är extra förväntansfull inför?
– Vi har en kurs i persisk dans som verkar bli av, och det är väldigt roligt. Läraren blev bekant med oss som deltagare i våra svenskakurser, och det är väldigt kul med en ny kurs, en ny kursledare och en ny ålänning, säger Raitanen.
Övriga kurser med hög popularitet är bland annat skärgårdsskepparkurs, Facebook, engelska för falska nybörjare, nybörjarkurs i spanska, individuell sång, nybörjarbugg, sushi och annan japansk mat, keramik, glaskurs, vävning, svetsning, pilflätning och beskärning av äppelträd.
Medis tar fortsättningsvis emot anmälningar till kurser som börjar senare under terminen.

Ylva Vikström