DELA

Motförslag överraskade minister

När trafikminister Veronica Thörnroos (C) lade fram sitt besparingsförslag för skärgårdstrafiken visste hon inte att finansministern Mats Perämaa (Lib) skulle komma med ett motförslag.
– Jag visste att han inte tyckte att mitt förslag var alldeles fantastiskt, och det har jag full respekt för, säger Thörnroos.
Men att Perämaa lade fram ett eget förslag, och att regeringen efter omröstning gick in för det – det var en prestigeförlust för trafikministern.
– Den här frågan har man jobbat med sedan juni. Nu lade jag ett kompromissförslag som skulle ha inneburit stora besparingar. Visst känner jag besvikelse för att det inte mottogs fullt ut.

Få reaktioner
Det handlar bland annat om Töftöfärjans trafik. Thörnroos föreslog att landskapet skulle införa matpauser på färjan på veckosluten, men med det sparförslag som liberalerna röstade igenom blir det matpauser på Töftöfärjan alla veckodagar.
Centerns lagtingsledamöter var informerade om Thörnroos förslag i förväg och hon hade deras fulla stöd. Men i regeringen fälldes förslaget med liberalernas fyra röster mot centerns tre.
Har det hörts några reaktioner från centerfältet?
– Ganska litet, faktiskt. Vi har firat jul, säger Veronica Thörnroos.

Centermöte
Centerns gruppledare Gun Carlson vill tona ner betydelsen av omröstningen. Det handlar inte om förtroendet för trafikministern, anser hon.
Vad de andra centerledamöterna tycker klarnar vid ett möte den här veckan. I går kunde Thörnroos, som också är centerns partiledare, inte säga när det mötet skall hållas.

PATRIK DAHLBLOM

patrik.dahlblom@nyan.ax