DELA

Mopedolyckorna ökar kraftigt

Både antalet mopeder och mopedrelaterade olyckor ökar på Åland. Mellan år 2003 och 2007 ökade antalet mopeder med 65 procent, men antalet incidenter där mopedföraren var vållande till olyckan ökade med 250 procent.
– Det beror på att de unga förarna har för lite erfarenhet, säger skadereglerare Stefan Karlsson på Ålands Ömsesidiga försäkringsbolag. Karlsson (längst till höger) flenkeras här av Stefan Boman och Susanne Grönholm-Jansson.
Under 2007 fanns det 1505 registrerade mopeder på Åland och samma år anmäldes 109 skadeanmärkningar där mopeder var inblandade till Ålands Ömsesidiga försäkringsbolag. 96 av dem var olyckor där mopedföraren var vållande till olyckan. I den statistiken ingår även singelolyckor. Motsvarande siffra år 2003 var 24 stycken.
– Mopedförarna är mellan 15 och 18 år, och då har man inte hunnit skaffa sig så mycket erfarenhet. Då kan det hända att man bromsar för snabbt och åker omkull, säger Stefan Karlsson på Ålands Ömsesidiga. Han får medhåll av kollegan Stefan Boman.
– Det behövs en ordentlig utbildning och mer praktisk körning. Det händer ju också att olyckorna beror på att någon vill stajla för kompisar och åka på bakhjulet till exempel, säger Stefan Boman.
År 2003 var det tre mopedförare som var den lidande parten i olyckorna, och 2007 var det 13 personer.
– Ofta beror olyckorna på att bilförarna inte såg mopeden. Därför kan det vara bra om mopedföraren bär reflexväst, säger Stefan Boman.


Både killar och tjejer
Susanne Grönholm-Jansson har hand om personskador inom trafiken på Ålands Ömsesidiga.
– Det är ungefär lika stor del killar och tjejer som är inblandade i olyckorna. I och med EU-mopparna och skotrarna har det blivit mer populärt bland tjejer att köra än det var för tio, femton år sedan.
Benämningen mopeder inkluderar även mopedbilar, och Susanne berättar att det har förekommit en olycka med en allvarlig personskada som följd.
– På sistone är det även yngre personer som kör mopedbilar, i början var det mest äldre som använde sådana, berättar hon.
Stefan Karlsson är kritisk till mopedbilar och menar att det på grund av den klena konstruktioner finns större risker för skador.
– De får bara väga 350 kilo och jag såg ett krocktest mot en Volkswagen Polo, som är en av de minsta bilarna på marknaden, och det var inte mycket kvar av mopedbilen efter det, säger han.


Förhindra olyckor
Alla tre är överens om att något måste göras för att förhindra fler olyckor.
– Det är svårt att nå ut till ungdomarna bara. Det är klart att det är roligt att köra hårt, men om man till exempel har trimmat sin moppe får man nedsatt ersättning från försäkringsbolaget, eftersom man då har ändrat på konstruktionen och då gäller inte samma avtal, säger Stefan Boman.
Stefan Karlsson tycker att det hör ungdomen till att testa gränser, men påpekar också att man som mopedist är oskyddad i trafiken.
– Det är ju dem det gör ont på, så om man kunde använda skyddskläder till exempel kanske det skulle svida lite mindre, konstaterar han.
Susanne Grönholm-Jansson betonar vikten av att använda hjälm, eftersom hon har sett att det slarvas mycket med den.
– Det är en stor skillnad på att resa sig upp och skaka av sig lite grus eller att bli invalidiserad, säger hon.
Hon tycker inte att föräldrar bör hållas ansvariga för olyckorna, och menar att de säkert också har problem med att nå ut till ungdomarna.
– Jag har i alla fall sett att det har varit en mindre antal oförsäkrade mopeder de senaste åren, säger hon.
– En trafikförsäkring är obligatorisk, oavsett vilken tidpunkt på året man köper mopeden, betonar Stefan Boman.

LINNEA FRIMAN

linnea.friman@nyan.ax