DELA

Mopedkillarna slapp parkeringsavgiften

Det löste sig för killarna som blev lappade när de lämnat sina mopeder på parkeringen vid City Livs på Nygatan utan p-brickor.
– Vi behöver inte betala alls, säger Henrik Nygård, en av mopedisterna.
Det beskedet fick han på onsdagen av Control Risk Åland, som sköter parkeringsbevakningen vid City livs. Samma dag hade Nya Åland skrivit om hur upprörda killarna blev när de fick parkeringsavgifter.
Mopederna hade inte de parkeringsbrickor som de ska ha enligt den åländska trafiklagen. Men det visste inte killarna.

Förstår problem
– Jag förstår att det kan bli problem med mopeder och motorcyklar.
Det säger Control Risk Ålands vd Johan Larsson som understryker att parkeringen vid City livs är privat mark och den är tydligt skyltad. På skyltarna finns bland annat p-skivesymbolen och tidsgränsen 90 minuter. Den som parkerar där godkänner villkoren – och det gäller både bilar, motorcyklar och mopeder.
Men Johan Larsson håller med stadens parkeringsvakt Katja Rajavuori om att regelverket bör ses över.
Katja Rajavuoris linje är att hellre fria mopedister än att fälla dem om hon bara har parkeringsbrickan att gå efter. Orsaken är att vem som helst kan stjäla en sådan bricka, eller ställa om tiden, även om mopedföraren håller sig till reglerna. Och det kan vara omöjligt för föraren att bevisa.

Inte polisärende
I det här fallet hade mopedisterna först vänt sig till polisen, som inte har något att göra med övervakningen av den privata parkeringsplatsen.
På de lappar som Control Risk Ålands personal lämnar på fordon som stått för länge på parkeringen finns kontaktuppgifter till bolagets handläggare. Om den som lappats är missnöjd med beslutet kan han eller hon ringa eller mejla till bolaget.
– Sen kan vår handläggare ta ett beslut om det är något som vi kan avskriva direkt eller om det behövs ett skriftligt överklagande. Man har fjorton dagar på sig att överklaga, säger Johan Larsson.

Patrik Dahlblom