DELA

Möjligheter till bra vinst för sparare med is i magen

Börserna rasar och mäklarna tar sig för pannan.
Men de som håller lugnet kan göra goda affärer när kurserna når botten.
Förra veckans tunga börsras lär kännas hos alla åländska aktiesparare. Om utvecklingen fortsätter i samma takt även denna vecka tar det inte länge innan kurserna är nere på samma nivåer som i början av förra finanskrisen.
– Det är ovanligt att börsen under en vecka rasar iväg med mellan 12 till 15 procent, säger Folke Sjölund, ordförande för Ålands aktiesparare.
Marknaderna har reagerat kraftigt på oron för vad som kommer att hända med USA:s ekonomiska utveckling. Greklandskrisen tycks dessutom sprida sig till både Spanien och Italien där obligationsräntorna stigit till rekordnivåer. På torsdag förra veckan föll New York-börsen tungt och noterade den största nedgången på över ett år. Som ett svar på det föll de asiatiska börserna kraftigt under natten till fredagen.
– I såna här situationer gäller det att ha is i magen och vänta ut stormen. Framför allt ska man undvika att sälja med stora förluster. Det sker alltid en svängning uppåt, säger Sjölund.

Ser vinsttillfällen
Istället för att oroa sig över nedgången kan det vara värdefullt att se möjligheterna som erbjuds. Folke Sjölund råder att noga följa med kurserna och vara beredd när det blir köpläge.
– Den stora frågan är när nedgången bottnar. Det kan man förstås aldrig veta, men den som har lösa slantar kan försöka pricka in tidpunkten när kurserna når botten och investera. Det kommer säkerligen en uppgång på nytt.
Läs mer i papperstidningen!

Axel Kronholm