DELA

”Mitt mål är att fortsätta hur det än går”

– Min man har inte mördat eller begått narkotikabrott. Det enda han har gjort är att han inte har bokfört sina papper.
Det säger den gripna näringsidkarens fru Bojan Oscarsson-Repo som sköter affärerna efter gripandet förra veckan.

Storby är tyst och lugnt när vi kör in i byn. Flera näringsställen har stängt och Ålandsbanken har lagt ner sitt kontor.
På butikens bakgård – tidigare Matnischen – står många bilar parkerade och ett släp med däck påminner om aktiviteter.
Inne är det lika tyst och lugnt som ute. Strökunder köper korv och mjölk, barn handlar godis och läsk. Varmkorven är slut.
Bakom disken står Bojan Oscarsson-Repo, sedan december gift med butiksägaren som greps förra veckan av åländsk polis på uppdrag av svensk polis. Han var internationellt efterlyst efter en dom om grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott i september 2011, något som ingen i Eckerö vetat om.

Inte heller hans fru var medveten om att maken var efterlyst, berättar hon.
– Det kom som en chock när polisen kom hit och tog honom. Först följande dag fick jag reda på vad det handlade om.
Hon visste att det fanns ett skattebrottmål mot maken men var inte medveten om att domen fallit.
– Enda anledningen till att han hållit sig undan Sverige var att han väntade på en EU-dom i ett liknande mål eftersom han planerade att ansöka om resning.
En vecka har gått sedan gripandet och för Bojan Oscarsson-Repo har det varit extremt kämpigt.
– Jag sköter administrationen och var tidigare bara inhoppare i butiken utan att behöva bry mig om det praktiska. Men efter att min make greps måste jag nu ensam, med hjälp av mina och min mans släktingar, sköta tre verksamheter – butiken, gästhemmet och administrationen.

Hon visste inte ens var proppskåpet var, säger hon, eller hur man får igång oljepannan i gästhemmet och hur bokningssystemet fungerar. Dessutom fanns det mycket pappersarbete som måste ordnas efter gripandet.
– I går bad jag att bankmannen skulle komma hit för att reda ut lite saker. I morgon ska jag träffa kronofogden på grund av gamla skulder från 2010 som de tidigare ägarna skaffade oss. Jag har skaffat fullmakt för att driva företaget vidare.

Läs mer i onsdagens Nya Åland.

Annika Orre

annika.orre@nyan.ax