DELA

Misstänkta huvudmannen nekar

Den 53-årige huvudmannen förnekar inblandning i narkotikasmugglingen till Åland från Sverige.
Rättegången inleddes i dag i Ålands tingsrätt och fortsätter på fredag.
I början av december i fjol greps fyra män, två svenska män och två ålänningar, som misstänkta för att ha smugglat in narkotika till Åland med Eckerölinjens färja – hasch och amfetamin som enligt utredarna gömdes i skogen intill stora vägen av de två svenskarna och som sedan hämtades av de två ålänningarna en stund senare.
Som huvudman betraktades en 53-årig svensk som häktades i samband med gripandet. Också en av ålänningarna, 34 år, häktades. Misstanken är att smuggeltrafiken har pågått en längre tid, men detta utreds i en skild förundersökning.
När rättegången inleddes i går framgick det att det handlar om två åtalspunkter för narkotikabrott för de två häktade männen, ett begånget den 9 november i fjol och det andra den 7 december. En 19-årig ålänning åtalas för medhjälp till narkotikabrott eftersom han enligt åklagaren agerade chaufför när narkotikan skulle hämtas i Eckerö.


Nekar till brott
53-åringen försvaras av juristen Guy Björkqvist som meddelade att mannen nekar till brott. Också 34-åringens försvarare Marcus Måtar sa samma sak – hans huvudman nekar till brott.
Domaren beslöt att männen fortsättningsvis ska sitta häktade tills rättegången fortsätter på fredag. Bland de vittnen som ska höras per telefon från Sverige finns 53-åringens sambo, polischef i Gävleborg.
På bilden åtföljs en av de åtalade, den 34-årige mannen, av civilkädd polis på vägen in i tingsrättens sal.

Annika Orre

annika.orre@nyan.ax