DELA

Ministern berättade om Åland i Japan

När Finlands utrikesminister Erkki Tuomioja nyligen besökte Japan och Sydkorea berättade han om Ålands självstyrelse.
Det årliga mötet mellan utrikesminister Erkki Tuomioja, lantrådet Camilla Gunell och Kontaktgruppen mellan utrikesministeriet och Ålands landskapsregering hölls i onsdags i Helsingfors.
– Utrikesminister Tuomioja anser att kontaktgruppen gör ett bra jobb och behövs. Han konstaterade att det finns ett aktivt internationellt intresse för Ålandslösningen, senast vid ett besök i Seoul i Sydkorea och Tokyo i Japan för några veckor sedan fick han redogöra för Ålands självstyrelse, berättar Ålandskontorets Britt Inger Wahe.
– Mötet blev kortare och intensivare än vanligt på grund av ett tekniskt fel på Ålandsflyget, men diskussionerna var mycket givande och det gemensamma arbetet fortsätter, säger lantrådet Camilla Gunell.
Kontaktgruppen mellan utrikesministeriet och landskapsregering hade ett möte innan man träffade Tuomioja.
– Vid mötet diskuterades särskilt vikten av att det finns lättillgänglig, inspirerande och uttömmande information om Åland att tillgå för intresserade, särskilt för ministerietjänstemän och anställda vid Finlands beskickningar utomlands. Ålands fredsinstitut arbetar med att ta fram ett sådant material, som nu skall ”provtestas” på tjänstemän, fredsforskare och krishanterare, rapporterar Wahe.
Läs mer i papperstidningen! (ms)