DELA

Ministerlöfte: Bomarsundscentrum inte begravt

Just nu räcker landskapets pengar inte till ett besökscentrum vid slottsruinerna.
Det betyder inte att projektet är begravt, sade kulturministern Johan Ehn (M) i gårdagens budgetdebatt.
Finans- och näringsutskottet förkastar alla finansmotioner , konstaterade utskottets ordförande Jörgen Pettersson (C) när han presenterade betänkandet om landskapsbudgeten för 2012.
Varenda en av motionerna bar med sig ”förnuft, ansvar och politik”, tyckte Pettersson.
– Men politik är inte bara tyckande utan timing. Vi har förkastat motionerna för att ge den nya regeringen chansen att forma sin egen politik.
Att utskottet stryker de 3,5 miljoner som den förra landskapsregeringen ville satsa på ett besökscentrum i Bomarsund har med lågkonjunkturen och den osäkra framtiden att göra.
– Jag har ändå stor sympati för Bomarsund och dess historia. Historien är tankeväckande och viktig, sade Jörgen Pettersson.

Stod på tur
Det har tidigare funnits en bred enighet om att besökscentret var nästa stora kulturprojekt som skulle förverkligas efter kongress- och kulturhuset Alandica och om- och utbyggnaden av sjöfartsmuseet.
Det vore ”dumsnålt” att lägga stoppa besökscentret nu med tanke på hur mycket jobb som redan lagts ner på projektet, tyckte Viveka Eriksson (Lib).
Katrin Sjögren (Lib) är rädd för att centret är ”dött och begravt” för en lång tid framåt.
Det är inte begravt utan bara lagt på is. Landskapsregeringen tar ställning till det igen om två år, försäkrade kulturminister Johan Ehn.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom