DELA

Minister svävar på målet om subventioner

Fiskodlingsindustrin i Föglö står för en stor del av all nyttotrafik i skärgården. Hur stor del och med hur mycket pengar näringen subventioneras årligen är dock fortfarande oklart.
Frågan om hur mycket landskapet hjälper fiskodlingsindustrin har aktualiserats i samband med de planerade förändringarna i skärgårdstrafiken. Som all annan nyttotrafik som åker till och från Ålands skärgård åtnjuter Föglös fiskodlingsindustri gratis transporter på landskapsfärjorna.
Transporterna utgör en stor del av all sammanlagd nyttotrafik på landskapets färjor. Enligt säkra källor rör det sig om en miljon euro årligen som indirekt delas ut till fiskodlingsindustrin i Föglö i form av gratis transporter.
– Jag kan varken dementera eller bekräfta den siffran eftersom jag inte har ett faktaunderlag. Jag tror inte att det är korrekt att gå ut med något sådant utifrån den position jag befinner mig i, säger trafikminister Veronica Thörnroos.
Om subventionerna är att se som ett näringsstöd blir det problematiskt att få dem att rimma med EU:s konkurrensregler. Men om så är fallet kan inte Thörnroos svara på, säger hon.
– Det har i alla fall inte betraktats som ett näringsstöd tidigare. Det måste jag fundera på, men det är en intressant frågeställning. I princip skulle ju all skärgårdstrafik kunna klassas som näringsstöd i så fall.
I princip hela systemet med skärgårdstrafiken är uppbyggt efter fiskodlingsindustrins behov, säger Veronica Thörnroos. Hon beskriver näringen som ”en mycket tung aktör” som behöver få sina önskemål tillfredsställda. Och det är en industri som omsätter mycket pengar.
– Fiskodlingsindustrin är oerhört viktig. Det finns tre bolag med en sammanlagd omsättning på 40 miljoner.
Läs mer i tisdagens Nya Åland!

marten.arvidsson@nyan.ax