DELA

Miljövänliga bussar som examensarbete

Som examensarbete såg två studenter vid handelsläroverket till att Viking Lines bussar blev miljöcertifierade. Både skolan och företaget är mycket nöjda.
Viking Line buss har med hjälp av handelsläroverkets studenter Linus Sandström och Simon Suominen miljöcertifierat hela bussflottan. Jim Häggblom, vd på Viking Line buss kallar certifieringsprocessen ett skolboksexempel på gott samarbete mellan skola och näringsliv.

Eftersträvar lägre utsläpp
– Certifieringen betyder inte att vi är några totala miljöexperter nu men vi har murat grundstenarna och tagit beslutet att eftersträva minskade utsläpp, säger Jim Häggblom.
Bussarna är certifierade enligt den internationella standarden ISO-1401 och för att få certifikatet har man bland annat ändrat kemikaliehanteringen.
Projektet tog fart då Häggblom tog kontakt med Katarina Sundberg på Ålands Handelsläroverk.Certifieringen skulle vara en tung process med bara egna resurser. Simon Suominen och Linus Sandström nappade på idén då läraren Katarina Sundberg föreslog att det kunde bli deras examensarbete.
Läs mer i papperstidningen!

Frans Jansson