DELA

Miljonbygge påverkar inte Posten Ålands uppsägningar

På Posten Åland hotas mellan 17 och 20 tjänster. Samtidigt har man precis tagit den nya tillbyggnaden av postterminalen i Sviby i bruk – en investering på 12,5 miljoner euro. Men Postens ledning försvarar investeringen.
De som styr Posten Åland verkar överens om att tillbyggnaden av terminalen var en nödvändig åtgärd för företaget. Att man gjorde en sådan investering trots att man visste om den kommande momssänkningen försvaras av samtliga inblandade som Nya Åland har pratat med.
– Hela terminalen är full, vi utnyttjar utrymmet bra. Jag är glad att vi gjorde utbyggnaden nu medan det var möjligt, säger vd Henrik Lundberg.
Han menar att situationen hade varit ännu värre om investeringen inte hade genomförts.
– Då hade vi haft ännu sämre förutsättningar att sysselsätta människor. Hade vi inte investerat hade förmodligen ännu flera platser varit i fara.
Den nya tillbyggnaden med ett utrymme på 8.000 kvadratmeter togs i bruk i oktober förra året. År 2010 trodde ledningen att den skulle kunna ge upphov till cirka 50 nya arbetsplatser när den stod klar. Istället inleds nu samarbetsförhandlingar och upp till 20 tjänster är i fara.
Den gamla delen av terminalbyggnaden byggs fortfarande om, för att bättre passa ihop med den nya. I slutet av mars ska den stå klar, enligt Henrik Lundberg.
– Det är klart att i vissa delar av den gamla delen finns det utrymmen som inte är fullt utnyttjade. Men vi kommer att ta det mesta i bruk under året när vi kommer igång med nya projekt. Vi kommer att hitta nya områden för Pack och Distribution och har många nya projekt på gång. Utvecklingen går inte i stå på grund av det här.
Läs mer i tisdagens Nya Åland!

Minna Wallén

minna.wallen@nyan.ax