DELA

Miljöminister stöder vår vindkraft

En åländsk buss som går på biodiesel från fiskrens i stället för olja?
Ja tack, säger Finlands miljöminister Ville Niinistö.
Gröne Ville Niiinistö som är brorson till Finlands president Sauli Niinistö blev väl omhändertagen på sitt första officiella Ålandsbesök.
På lördagen besökte han ÅCAs biogasanläggning Gastronomen som fick Östersjöfondens Ålandspris i år. På kvällen firade han Östersjöfondens pristagare i Alandica. I går besökte vindkraftanläggningen i Lemland Båtskär och talade bland annat vindkraft med miljöministern Carina Aaltonen (S) och infrastrukturministern Veronica Thörnroos (C).
Det som värdarna vill ha besked om är möjligheterna för åländska vindkraftsproducenter att ingå i det nationella stödsystemet för inmatningstariffer som trädde i kraft våren 2011.
Ville Niinistö, som ser stor potential i den åländska vindkraften, säger att det måste gå att hitta lösningar som främjar både Finlands och Ålands intressen.
Hur den lösningen ser ut återstår att se, men det kan klarna före årets slut, tror Niinistö.
Det är inte bara landskapsregeringen som trycker på. Finlands socialdemokrater har uppmanat handels- och industriminister Jyri Häkämies (Saml) att ge Åland en klar signal om inmatningstariffsystemet.
Åländska investeringar i vindkraft skulle kunna hjälpa Finland nå sina klimatmål. Det konstaterar också Ville Niinistö.
Vad gäller fordonsbeskattning vill han jobba för billigare elbilar och extra fordonsavgifter som helt baseras på bilarnas koldioxidutsläpp.
Röde orms biodieselbuss visar vägen framåt och det var med den som Ville Niinistö åkte på lördagen.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom