DELA

Miina reser till Island tack vare anonym gåva

Genom en donation från en person som vill vara anonym har rullstolsburna Miina Fagerlund fått möjlighet att följa med sin kör till Island.
Nya Åland skrev i fredags om hur Miina Fagerlund nekades det bidrag hon skulle ha behövt för assistenthjälp för att ha råd att följa med sin kör, Mediskören Körglädje, på en konsertresa till Island.
Finströms kommun ansåg inte att körresan hörde till ”normal livsföring” och att den summa pengar som Miina ansökt om för att betala sin personliga assistents resa var ”oskälig i relation till kommunens skyldighet att bevilja assistent för fritidsintressen”.
Men under fredagen fick hon ett telefonsamtal som förvandlade situationen till en riktig solskenshistoria.
– Jag fick ett samtal från min körledare, Åsa Isaksson, som sa att en person som vill vara anonym, men som inte har några kopplingar till mig, hade hört av sig och sagt att hen hade läst om mig i tidningen och var rörd av min situation och skulle betala vad det kostade för mig och min assistent att följa med kören till Island.
Miina, som hade ställt in sig på att stanna hemma, skrev på sin blogg, ”Miinas Andetag”, att hon grät glädjetårar hela fredagen efter att samtalet kom. Hon säger att det är svårt att förstå det som har hänt.
– Jag har inte kunnat smälta att jag verkligen ska få åka till Island. Jag tror fortfarande inte att det är sant och jag tror inte att jag kommer att inse det förrän jag stiger på eller av planet, säger hon till Nya Åland.
Läs mer i måndagens Nya Åland!

Felix Quarnström

felix.quarnstrom@nyan.ax