DELA

Microsofts huvudkontor hjälpte Källbo skola

Niclas Hage, it-ansvarig och lärare på Källbo skola, tröttnade på att Microsofts Finlandskontor inte kunde hjälpa honom med licenserna. Istället tog han direktkontakt med företagets vd i USA – och fick svar en dag senare.
Nu har alla elever tillgång till hela Office-paketet gratis och Åland har blivit ett undantagsfall i Finland.
Microsoft lanserade i december förra året sitt ”Student advantage programme” vars syfte är att ge alla studerande och elever gratis tillgång till sitt Office-paket som inkluderar bland annat skrivprogrammet Word, kalkylprogrammet Excel och presentationsprogrammet Power Point. Programmet är globalt och ska gälla alla elever vars läroinrättning är anslutna till Microsofts avtal.
Men när Niclas Hage på Källbo skola i Finström började undersöka saken, visade det sig att avtalet inte verkade gälla Finland. Han tog vid upprepade tillfällen kontakt med företagets kontor i riket.
– Sedan gav jag upp, jag hade hållit på sedan november. De på Finlandskontoret hade inte en susning och Sverige kunde inte hjälpa mig eftersom vi hör till Finland. Så jag gav upp och fick ett tips om att Microsofts vd, Steve Ballmer, alltid läser sina mejl.
Den 13 januari skickade Niclas Hage sitt mejl till Steve Ballmer, där han förklarade problematiken och förklarade den åländska situationen. Dagen efter, den 14 januari, fick han svar från en av Ballmers medarbetare som lovade att se över en lösning och efter bara en vecka kom beskedet att Microsoft skulle fixa en speciallösning för Åland.
Läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén