DELA

Mersina tävlar i MGP-finalen

Final i Melodi Grand Prix.
Då kan åländskan Mersina Henriksson vänta sig massivt stöd.
– Det är stort, säger hon.
I dag lördag den 5 oktober är det dags för final i Melodi Grand Prix som Yle Fem sänder med start kl 18.00. Tio finalister, sammanlagt 21 unga, från hela Svenskfinland uppträder med egenskriven låt. En av dem är Mersina Henriksson från Åland som kommer att hejas fram på plats av släkt och vänner.
– Nästan alla släktingar från Sverige kommer, 24 stycken ungefär, om inte ännu fler. Och nästan alla från min pappas sida från Brändö kommer, och en kompis och hennes syster, så det är stort. De är greker dessutom så det kommer att vara grekiska flaggor och så där, säger hon.
Mersina Henriksson, som går i Övernäs skola, fick beskedet om finalplatsen precis efter att hon hade skrivit ett fysikprov.
– Jag hade ont i huvudet och var trött och sur. Jag såg att jag hade ett missat samtal och ringde upp och då sa dem att jag var med i finalen. Jag visste inte riktigt vart jag skulle ta vägen.
Och det har gått fort, nästan för fort för henne.
– Det känns som att jag vill sakta ned farten lite.


”Starka känslor”
Mersina Henriksson är 15 år och mycket i hennes liv kretsar runt musiken.
– Jag har dansat sedan jag gick i ettan, så det här är mitt nionde år som jag dansar. Och jag har sjungit sen innan jag började prata. Jag spelar fagott och jag spelar lite piano, och jag gör låtar och sjunger hela tiden.
Hon visste först inte vad hennes låt skulle handla om. Men så började hon skriva och det utmynnade i låten ”Ett exemplar” som handlar om acceptans.
– Jag tar tillvara på starka känslor som jag har i kroppen och så skriver jag om den känslan och vad jag känner just då och hur det kommer sig.
Ni kan se hela intervjun med Mersina på www.aland24.ax där hon även framför sin egna låt ”Always have and always will”.

Totte Vesterlund