DELA

Mera blött om fötterna

Nej, det blir inte torrare väder nu heller. Moln och lågtryck fortsätter att strömma in över Norden och mera blåst och rusk är att vänta nästa vecka.
Hittills i oktober har man uppmätt 59 millimeter i Jomala. Det är inga dåliga mängder med tanke på att månadens medelvärde är 70 millimeter. Intressant är också att nästan 40 av de 59 millimetrarna kom under några timmar under morgonnatten i fredags. Det var samma regnfront som sedan fortsatte österut och norrut och förorsakade de svåra översvämningarna i Satakunda och Österbotten.
Orsaken till allt regnande hos oss hittar man långt söderut. Om sommaren har värmt upp Atlanten kan vi räkna med rusk precis som Karibien och USA kan räkna med orkaner.
Att temperaturen i världshaven påverkar vädret har man vetat länge. I år är inte bara Atlanten varmare utan också Barents hav som ligger norr om oss, mellan Kolahalvön och Svalbard. I de västliga delarna av havet har man nu uppmätt den högsta bottentemperaturen sedan 1950-talet. Varför det är så varmt i år vet man inte med säkerhet men den sannolika förklaringen är, enligt den norska vädersajten yr, att vindförhållandena har lett till att varmt vatten från Atlanten har strömmat in i Barents hav.
Nu återstår att utreda vad de högre temperaturerna har för betydelse för oss. En sak vet man redan: Havet är mera näringsrikt nu och det gynnar i första hand torskbeståndet. (tt-s)