DELA

Mellanölsförsäljningen är hotad

Nu blåser bryggerinäringen till kamp mot inrikesminister Päivi Räsänens (KD) förslag att slopa mellanölsförsäljningen i småbutiker.
– Om förslaget blir verklighet tvingas många slå igen, säger Ålands näringslivs vd Daniel Dahlén.
Ministerns förslag går ut på att mellanöl får säljas endast på Alko och i stormarknader medan mindre livsmedelsbutiker och kiosker skulle få sälja en svagare ölvariant med max 3,5 procent alkohol, en motsvarighet till Sveriges folköl.
I går berättade Hufvudstadsbladet om Bryggeriförbundets och föreningen Finlands dagligvaruhandels reaktion på förslaget. Det blir, som väntat, tummen ner och det rejält.

Färsk rapport
Förbundet och föreningen har finansierat en rapport som Pellervo ekonomisk forskning (PTT) har gjort om vilka effekter förslaget skulle få för handlare och köpmän. Enligt rapporten hotas nära tusen småbutiker främst på landsbygden och ett par tusen jobb kan försvinna. En köpman som intervjuas vittnar om att ölförsäljningen motsvarar cirka 20 procent av hela årsomsättningen.
Slutsatsen är att Alko och närbelägna butiker samt stormarknaderna skulle gynnas. I rapporten konstateras att totalkonsumtionen av alkohol skulle minska med 5-15 procent men man räknar med att effekten blir mindre eftersom många köper starkare varor om de ändå går till Alko.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre