DELA

Med långa skär över isarna

De senaste veckornas kalla väder har gjort isarna så tjocka att flera långfärdsskridskoentusiaster nu äntligen vågar ge sig ut på tur.
Nya Åland har träffat ett gäng vana skridskoåkare för att ta reda på vad tjusningen egentligen är.
De samlas vid båthusen mitt emot badplatsen i Bamböle i västra Finström. Fyra luttrade långfärdsskridskoåkare som i dag ska ut på en av de allra första turerna den här vintern. Den senaste natten var kall och isen känns tjock och stabil.
– Den är säkert en åtta, tio centimeter, säger Linnea Lindström och hackar med staven i isen tills det kommer upp lite vatten.
Hon och resten av gruppen, som i dag består av Christer Vest, Eva Johansson och Erik Söderström, planerar att åka norrut mot Bergö. De började alla åka långfärdsskridsko på 1990-talet och vet vad som gäller när man ger sig ut på isen. Rätt utrustning är A och O. Säkerheten framförallt.
– Kastlinan och ispikarna ska vara lättillgängliga, så att man snabbt kommer åt dem. Man ska alltid ha två plastpåsar med sig. Om man plurrar och blir våt har man torra kläder i den ena, men skorna är ju fortfarande blöta så då kan man trä påsarna på fötterna, säger Christer Vest.
Viktig är också att ha telefonen i ett vattentätt fodral, tillägger han.


Blankis är bäst
Alla rutinerade långfärdsskridskoåkare har en lättpackad ryggsäck med sig, som gör att man flyter. En annan viktig sak är att ha sällskap – man ska inte bege sig ut ensam.
– Går man igenom isen ska man vända sig mot det håll man kom ifrån, där man vet att isen håller. Sedan är det viktigt att man håller lugnet och att de som är runt omkring också gör det, säger Linnea Lindström.
Natten innan den här turen har det snöat en hel del och det ligger ett tunt vitt lager över hela isen. Det är inte helt optimalt, är gruppmedlemmarna överens om.
– Blankis är det idealiska. Nu är det okej att åka, men man ser inte om det är bristningar i isen, säger Eva Johansson.
– Är man van så kan man höra när isen blir svagare, det blir som ett klingande ljud, säger Christer Vest.
Läs hela reportaget i tisdagens Nya Åland!

Minna Wallén