DELA

Med babyvästar från Finström till Nepal

Brita och Ragnar Erlandsson har nyligen kommit hem från en omvälvande resa till Nepal, en av de fattigaste länderna i världen. Med sig dit hade de 150 västar från Åland.
– Det värsta var att se barn sitta och hacka sten till vägbyggen, säger de.
Det blev en viktig resa och upplevelserik resa för Erlandssons den 17 till 28 april.
De deltog i en gruppresa arrangerad av Finska missionssällskapet, FMS, och i gruppen på 16 personer fanns ytterligare en ålänning, Margareta Flink, som lånat ut bilder.
I resan ingick besök på barnhem, på en arbetsplats för funktionshindrade kvinnor, föredrag om landets historia, information om missionen och naturligtvis en hel del rundturer.
– I Nepal måste man utrusta sig med en hel del tålamod, berättar Brita Erlandsson. Det märke vi redan på flygplatsen där vi fick vänta i över två timmar för att komma igenom och äntligen få möte våra värdar Maria och Ben Westerling, från fasta Finland, som arbetat och bott länge i landet.
Maria är Britas kusin.


Hackade sten
Starkast intryck gjorde besöket i stenhackarbyn.
– I en uttorkad floddal plockades stenar som hackades sönder av både barn och vuxna. De satt hela dagarna på marken med sina hackor, berättar Ragnar. Stenarna används sedan till vägbyggen. Lönen var 1 eller 2 euro för 12 timmars arbete.
Här försöker hjälparbetarna förmå barnen att börja i skolan. Undernäring, alkoholism och barnäktenskap är stora problem i byn. FMS stödjer arbetet med faddrar som finns här.
– I byn lämnade vi också i från oss en del av de babykläder vi hade med oss, berättar Brita. Resten gick till ett barnsjukhus.
Gruppen hade med sig 400 babymössor och 400 så kallade Jemenvästar, alltså värmande babyvästar. 150 av dessa västar har stickats i Finström-Geta och Jomala.
– Här såg vi att hjälpen verkligen fick fram.
Läs mer i papperstidningen!

Kiki Alberius-Forsman