DELA

MCA-reform ger formel 1 och golf

MCA genomför i dag sin kanalreform och utökar antalet digitala kanaler. Bland annat ges kunderna möjlighet att se Formel 1.
Men reformen innebär att 6.300 hushåll i Mariehamn och delar av Jomala måste ställa om sina digitalboxar.
Mariehamns centralantenn ab, MCA, har nu sin nya mottagningsutrustning på plats i vattentornet. Den gör att MCA kan erbjuda kunderna fler digitala tv-kanaler. Kanalreformen genomförs idag, torsdag den 8 mars,
– Det kom lite snabbt på det här, det gick snabbare än vi trodde. Men nu är vi massor av folk här som jobbar för att få allting att fungera, säger vd Ove Andersson.
Kanalreformen innebär att många tv-kanaler byter plats i kabelnätet. På kanalplats 1 finns från och med torsdag Svt1, därefter Svt2 och så vidare.


Söka kanaler
För att som kund kunna se på tv, ta del av det nya kanalutbudet och få in samtliga kanaler i ny ordningsföljd, måste man göra en kanalsökning eller fabriksinställning av sin digitalbox. Det finns även ett antal boxar som kräver manuell kanalsökning.
– Det är inte svårt, bara man följer instruktionerna, säger Ove Andersson, men lovar samtidigt att man från MCA:s sida ska hjälpa till så mycket man kan.
Information om hur man gör en kanalsökning eller fabriksinställning framgår av boxens bruksanvisning. Det går också bra att ringa MCA:s kontor eller sin radiohandlare. Se även faktarutan här intill.
– Vi gör ju det här för att det ska bli bättre. Men det minsta vi kan göra är att finnas till hands för kunderna och vi hjälper till så mycket vi kan. I värsta fall får vi väl åka runt och hjälpa till, säger Ove Andersson.


Först med Formel 1
Vid inställningen ska digitalboxen hitta 47 tv-kanaler.
Bland nyheterna finns Viasat Guld-paketet och den nya Golfkanalen. Det är också klart att MCA, som första kabeltevebolag i Finland, kan ta emot finska betalkanalen Mtv3max från satellit.
Mtv3max är den kanal som sänder Formel 1 den här säsongen, något som varit efterfrågat av många.


Förbättringar
Enligt MCA medför kanalreformen en rad förbättringar. Samtliga analoga kanaler kan nu även ses digitalt, Yle:s kanaler får flerljud och samtidigt försvinner problemet med textningen på de finländska kanalerna.
Reformen innebär även utsändningar i så kallat Dolby Surround-ljud, som är ett analogt fyrakanals ljudsystem för tv-bruk.
– Det här är funktioner som våra kunder efterlyst länge och som självklart ska finnas, berättar Ove Andersson.ANNA BJÖRKROOS

redaktion@nyan.ax