DELA

Matte-tatuering okej i studentskrivning

Får man ha med sig en yoghurtburk med synlig innehållsförteckning in i provrummet? Får man ha tröjor med text?
Reglerna görs upp av studentexamensnämnden och är rätt restriktiva.
– Men vi kapar inte armen om man har pythagoras sats tatuerad på den, den finns också i Maols tabeller, säger rektor Marcus Koskinen-Hagman.
Föreskrifterna kring hur studentskrivningarna ska genomföras finns på studentexamensnämndens hemsida och de är omfattande. Allt från hur kuverten med proven ska hanteras till hur man handlar vid brandalarm finns det detaljerade regler om. Men Marcus Koskinen-Hagman vid Ålands lyceum säger att det var strängare regler för några år sen.
– Vad det gäller vad man får ta med sig in i provsalen är det helt enkelt så att man inte får ta in material som man kan ha nytta av i skrivningarna. De övervakande lärarna gör bedömningar från fall till fall.
I måndags skrev 146 åländska abiturienter det skriftliga provet i engelska. Att ha med sig en yoghurtburk med normal innehållsförteckning på finska och svenska tycker Koskinen-Hagman inte torde utgöra något problem.
– Däremot kan man kanske ha nytta av den i hälsokunskapsprovet som skrivs på onsdag.
Han skulle inte heller tvinga en examinand med tröjtryck som exempelvis ”Oh, I’m so beautiful” klä av sig och skriva provet i underkläderna.
– Har man läst engelska i så många år som abiturienterna gjort torde man kunna stava till beautiful ändå. Jag skulle låta tröjan gå igenom. Plastpåsar till smörgåsarna är också okej så länge det inte är engelsk lyrik tryckt på dem. Gränsen går vid text som man kan ha uppenbar nytta av.
Pythagoras sats-tatueringen som Anna Fogde har skulle godkännas eftersom satsen finns i boken Maols tabeller som det är tillåtet att ha med sig på matematikskrivningen.
– Det handlar ju om att man ska veta hur man använder formler och satser. Man måste redogöra exakt för hur man genomfört uträkningarna, så en formel i sig har man ingen större nytta av, säger Koskinen.
Läs mer i papperstidningen!

Anne Sjökvist