DELA

Matprofessorn gav smakråd

Den kände svenske krögaren Carl Jan Granqvist, professor i matkonst vid Stavangers högskola, delade med sig av sina råd då Skärgårdssmak ab ordnade allting för sina medlemmar i helgen.
Åländske stjärnkocken Michael Björklund kom in som ny medlem i styrelsen.
– Vi började i torsdags. Då hade vi en introduktion för nya företagare i Skärgårdssmak på Hotell Elvira i Eckerö, vi lagade mat tillsammans och presenterade konceptet Skärgårdssmak för dem, berättar Marika Sundqvist, vd för Skärgårdssmak ab.
Från Åland var det två nya företag som deltog i seminariet, Kvarnbobutiken och Ålandsbagarn.
Under fredagen hölls sedan bolagsstämma i Mariehamn och då valdes ny styrelse för Skärgårdssmak. Jan Mikael von Schantz, som är den externa personen i styrelsen, och Jouni Aalto, som representerar den finländska regionen, omvaldes. Som ny representant för Åland valdes Michael Björklund. För den svenska regionen valdes Hans Naess.
– Han har tidigare varit anlitad av Skärgårdssmak som både föreläsare och fadder. Han är själv lammproducent och han har arbetat mycket med att hjälpa andra producenter i Sörmland, berättar Sundqvist.
Skärgårdssmaks allting avslutades på lördagen.
Då föreläste krögaren och professorn Carl Jan Granqvist från Grythyttan utanför Örebro på temat ”Från okänd avkrok till smakattraktion”. Granqvist delade med sig av sina egna erfarenheter från branschen och lockade till en hel del skratt då han tidvis var riktigt underhållande.
– Ge aldrig upp. Tänk på nytt, gör om, huvudsaken är ju att segra, skojade han.


Ordnar kurser
Sundqvist berättar att Skärgårdssmak nu främst vill lägga tyngd på tre olika områden.
– Vi vill lägga tyngd på att utveckla och förmedla Skärgårdssmaks produkter. Samtidigt vill vi utveckla det här nätverket som vi har företagen emellan.
Redan nu under helgen har Skärgårdssmak bestämt sig för att i höst hålla två kurser enligt medlemmarnas önskemål.
– Dels är det en chokladkurs och dels en kurs som vi kallar julbordsinspiration. De här kurserna kommer vi att hålla både för fackfolket och sedan för allmänheten, säger Sundqvist.
Sundqvist menar att en stor behållning av att företagarna träffas under kurser eller allting är att de får byta erfarenheter, få inspiration och nya idéer.
– Ytterligare en nyhet som vi kommer med är att vi kan börja ordna olika evenemang på beställning. Det här har ju vår nya styrelsemedlem Michael Björklund erfarenhet av från cateringbranschen och nu är det meningen att vi i Skärgårdssmak skall börja ordna olika evenemang åt personer som till exempel vill ha en fest, säger Sundqvist.
Att Skärgårdssmaks medlemmar finns i tre olika regioner, i den svenska, åländska och den finländska skärgården ser Sundqvist som en fördel.
– Vi kan åta oss många olika evenemang på olika ställen tack vare vårt stora nätverk, säger hon.

Text och foto: MALIN LUNDBERG