DELA

Matlagningskvällar på Högtomt

Östra Saltviks ungdomsförening vill få liv i lokalen Högtomt och satsar på matlagningskvällar med kockar från byn.
– Vi konstaterade på senaste styrelsemötet att vi har flera kockar i byn så varför inte anlita dem som kursledare, säger Gun Ekholm från föreningen.
Under fem söndagskvällar får deltagarna lära sig om och tillreda mat under ledning av professionella kockar och en konditor. Kvällarna inleds med presentation av råvaran och tillredning och avslutas med smakprov av måltiden.
Först ut är Silverskärs kock Viktor Eriksson (bilden) som söndagen den 10 mars presenterar och visar hur man tillreder lamm. Söndagen därpå får deltagarna tillreda husmanskost och bröd under ledning av Hasse Westerlund från Rangsby. Den 24 mars är det dags för konditorn Joanna Salmén från Kvarnbo som visar hur man göra cup cakes, woopies och smoothies.
Första söndagen i april är det förrätter på menyn och för inspirationen då står matveteranen och tidigare kosthållsföreståndaren Ritva Björklund. Kursserien avslutas den 14 april med Sonnrödas kock Clas Helling som har fisk som tema.
Vid varje kurskväll medverkar också Sig-Britt Fagerström från Marthaföreningen. Hon ger tips om dukning, servetter och dryck som passar till kvällens meny.
Kurskvällarna som hålls i samarbete med Folkhälsanföreningen i Saltvik arrangeras alltså i Högtomt med start klockan 18 och de riktar sig främst till ungdomar från årskurs 6 samt unga vuxna. För att kursen ska bli av krävs fem deltagare per kväll. Förhandsanmälan tas emot av Gun Ekholm. (as)