DELA

”Masspsykos” i kommundebatten

LAGTINGET. Debatt om samhällsservicereformen fortsatte på måndagen i samma spår som när den inleddes i onsdags efter ett spörsmål från oppositionen.
En besviken Anders Eriksson (Åf) talade om ”masspsykos”.
– Är man för kommunsammanslagning är man modern och nytänkande. Är man emot är man gammaldags.
Vad majoriteten vill åstadkomma med samhällsstrukturreformen var fortfarande oklart för honom, och för Viveka Eriksson (Lib) som tyckte att förvirringen bredde ut sig efter att Barbro Sundback (S) sagt att en arbetsgrupp borde ha tillsatts för utbildningssektorn.
Moderaterna hade också velat ha ett bredare uppdrag för arbetsgrupperna men landskapsregeringen har gjort ”alldeles utmärkta avgränsningar” när man prioriterade tekniska och sociala frågor, tyckte Roger Jansson (M).
Axel Jonsson (Åf) sade att hans parti vill bevara de sexton kommunerna som de är i dag ”tills de vill annat”, men att kommunerna kan tvingas till det om pengarna inte räcker till. Han efterlyste stöd från Moderaterna för att ekonomiskt pressade kommuner ska slippa höja skatteprocenten.
– Vi kan inte fortsätta pumpa in pengar i kommuner som får mycket mer än vad svenska och finska kommuner får, svarade Roger Jansson.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom