DELA

”Måsnät” framgångsrikt i Helsingfors

Nät har visat sig vara det överlägset bästa sättet att hålla måsar borta från både försäljare och matgäster.
Det visar tester i Helsingfors som Hufvudstadsbladet berättar om.
Vid Salutorget i Helsingfors har ”måsnätet” testats och nu har man beslutat att mera nät ska sättas upp eftersom måsarna ”slutade leka rövare när nätet kom upp”.
Just nu täcker nätet, som har maskor som är tio gånger tio centimeter, en yta på 300 kvadratmeter där det håller stora fåglar borta och ger skydd åt glass- och matförsäljare.
Tekniske chefen vid Partitorget, Tommi Tapana, bekräftar för Hufvudstadsbladet att måsarna slutat stjäla mat och glass just där nätet finns.
– Nät är det absolut bästa, det ger ett fullständigt skydd. Skrikande måsar vid havet hör sommaren till och målet är inte att få bort måsarna utan att skydda ätande människor från att bli av med maten, säger Tommi Tapana i tidningen.


Experiment
Det var för några veckor sedan som Partitorget installerade ett mindre nät i experimentsyfte, för att få reda på hur det fungerar och vad som blir det visuella intrycket.
Erfarenheterna var positiva och om någon vecka installeras ytterligare nät på 600 kvadratmeter.
Som Nya Åland berättat om tidigare har även företagare i Mariehamn upplevt problem med fräcka måsar, som attackerar gäster och tar matrester vid serveringar av olika slag.
Ett företag beviljades tillstånd av stadsstyrelsen att jaga mås med gevär i centrum, men beslutet överklagades och åtminstone denna sommar blir ingen måsjakt i stan.
Läs mer i papperstidningen!

Anna Björkroos