DELA

Marthor som stickar och släcker

Med hjälp av flinka fingrar och stora hjärtan gör medlemmarna i Eckerö marthaförening det möjligt för de inbrottsdrabbade frivilliga sjöräddarna i Storby att fortsätta rädda liv och egendom till sjöss.
Samarbetet mellan Eckerömarthorna och Ålands sjöräddningssällskaps Eckeröavdelning går långt tillbaka i tiden.
I fjol, som ett exempel, stickade marthorna sockor till de frivilliga sjöräddarna att bära i samband med utryckningar.
– Varma fötter är som bekant a och o i skarpa lägen, skriver Andreas Perjus i Sjöräddningssällskapet i ett brev till pressen.
Dessutom har de två organisationerna samarbetat kring olika evenemang som passar in i bägges verksamheter. Skillnaden dem emellan är nämligen inte så stor. Marthorna jobbar aktivt med att sprida kunskap och förbättra kvinnornas och familjernas vardag. Sjöräddarna finns där när olyckan är framme till sjöss.

Inbrott
När sjöräddningsstationen i Storby drabbades av inbrott i våras och förlorade en massa livräddningsutrustning tvekade aldrig marthorna.
– De började tvärtom jobba ännu hårdare, fortsätter Andreas Perjus.
Resultatet av deras insatser överlämnades till sjöräddarna förra veckan och består av splitternytt skummunstycke för brandbekämpning till sjöss. Med hjälp av denna förädlade släckningsutrustning ska båtbränder kunna bekämpas effektivare vilket kan spara både liv och egendom. Marthornas insatser är ovärderliga och ett gott bevis på att även större projekt kan genomföras då man samarbetar.


Kamratskap
Efter överlämningen av munstycket blev det för en stund kamratskap och kalas på kaffe och smörgåstårta för de närvarande.
– Detta är ett fantastiskt exempel på hur frivilliga organisationer kan hjälpa varandra att hjälpa andra. Sjöräddningssällskapet är otroligt tacksamma för den här gåvan och samarbetet med Marthorna, understryker Eckerös stationschef Åke Häggblom. (ka-f)